5.5.14

El Govern treu a informació pública l'avantprojecte de llei de l'impost sobre els habitatges buits

El Govern treu a informació pública l'avantprojecte de llei de l'impost sobre els habitatges buits
  • El nou tribut afectarà principalment els pisos de les entitats financeres, que portin almenys dos anys buits i que estiguin en uns 70 municipis amb demanda acreditada d’habitatge
  • L’objectiu és fomentar la sortida al mercat de lloguer dels pisos buits a un preu assequible
  • Es preveu una recaptació anual d’entre 8 i 25M d’euros que es destinaran a polítiques d’habitatge
L’avantprojecte de llei per a la creació de l’impost sobre els habitatges buits inicia el tràmit d’informació pública. El Govern justifica la creació d’aquest impost per la coexistència a Catalunya, d’una banda, d’una forta demanda de vivenda assequible i, de l’altra, d’un important estoc d’habitatges buits. Segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, actualment hi ha 80.000 habitatges nous pendents de comercialitzar i gairebé 450.000 pisos buits.

El tribut que es proposa compta amb precedents en altres països de l’entorn com França, el Regne Unit o Dinamarca, i grava l’incompliment de la funció social de la propietat dels habitatges, pel fet de romandre habitualment desocupats més de dos anys sense causa justificada. L’habitatge ha d’estar situat en una zona de demanda forta i acreditada d’acord amb el Pla pel dret a l’habitatge.

Aquest és un impost de naturalesa extrafiscal, perquè pretén aconseguir que els titulars dels habitatges desocupats els destinin a lloguer assequible. No estan subjectes a aquest tribut les persones físiques, i queden exemptes les administracions públiques i les entitats del tercer sector incloses a la xarxa d’inserció. Així, són contribuents les persones jurídiques titulars dels pisos buits. Per tant, l’objectiu principal de l’impost és estimular les entitats financeres propietàries d’una gran bossa de vivendes perquè les posin en lloguer.

Segons els estudis fets, la forquilla estimada d’habitatges subjectes a l’impost és de 10.700 a 21.700 pisos en mans d’entitats financeres en uns 70 municipis amb major demanda d’habitatge. Es preveu que la recaptació sigui d’entre 8 i 25M d’euros i els ingressos que s’obtinguin es destinaran al finançament de les actuacions previstes en els plans d’habitatge, amb prioritat dels municipis on s’han obtingut els ingressos.

L’impost és gradual i s’aplica sobre el nombre d’habitatges buits propietat del contribuent a 31 de desembre: 

  • Fins a 120 habitatges, el tipus és de 500 euros per habitatge buit.
  • De 120 a 600 habitatges, el tipus marginal és de 825 euros per habitatge buit.
  • Per més de 600 habitatges, el tipus marginal és de 1.650 euros per habitatge buit.

El caràcter extrafiscal de l’impost es reforça amb l’establiment d’una bonificació progressiva. Si el titular dels pisos destina part del seu parc d’habitatges a lloguer assequible pot gaudir d’una bonificació variable. 

  • Si la ràtio d’habitatges destinats a lloguer assequible respecte del nombre total d’habitatges buits subjectes a l’impost és d’entre el 5 i el 10%, la bonificació de la quota és del 10%.
  • Si la ràtio és d’entre el 10 i el 25%, la bonificació és del 30%.
  • Si la ràtio és d’entre el 25 i el 40%, la bonificació és el 50%.
  • Si la ràtio és de més del 40%, la bonificació és del 75%.
  • Si en destina un volum d’habitatges que superi dues vegades el nombre d’habitatges buits subjectes a l’impost, la bonificació és del 100%.

L’Avantprojecte de llei s’aprovarà després del tràmit d’informació pública, tràmit d’audiència i CTESC, i està previst que iniciï la seva tramitació al Parlament de Catalunya el mes de juliol.     



Pere Domènech Bernat
Arquitecte Tècnic i Enginyer Edificació
--------------------------------
ARQUITECNIC.NET
Ramón y Cajal, 45 Local 4ª · 08012 Barcelona
Tel. 670 257 703
Correu electrònic :
tecnic@arquitecnic.net
Pàgina web  www.arquitecnic.net

Logotipo LinkedInhttp://arquitecnic.net/images/facebook_logo.jpghttp://arquitecnic.net/images/twitter_newbird_boxed_whiteonblue.pnghttp://arquitecnic.net/images/blogger.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada