9.4.15

El lloguer no s’ho acaba de creure


El lloguer no s'ho acaba de creure


8 de abril del 2015
pis de lloguerelpuntavui.cat, Eva Garcia Pagán, 02 d'abril – Malgrat que és una fórmula consolidada en molts dels nostres països veïns, el lloguer continua sent una opció menor al nostre. Opció reservada a certes etapes de la vida, com quan s'estan cursant estudis universitaris, o per a períodes de vacances, la del lloguer continua sent una possibilitat poc valorada.A Catalunya, només el 25,68 % dels habitatges principals estan en règim de lloguer, una xifra del darrer cens del 2011 que en el cas de l'Estat espanyol és del 21,06 % i en alguns territoris com ara el País Basc o Andalusia és només del 15 % i el 17 %, respectivament.
"A Catalunya i a Espanya hi ha poca passió pel lloguer", explica Javier Llanas, director de màrqueting i vendes a Habitaclia. "De fet, hi ha algunes èpoques de l'any, especialment al setembre, que l'oferta desapareix, no hi ha pisos, i aquest és el gran problema a Catalunya, que no hi ha prou oferta", explica. Llanas reconeix, però, que la crisi ha fet que moltes famílies ho tinguin en compte "com una opció que no et degrada com a persona", fa broma. El cert és que durant els anys del boom, els promotors i les entitats financeres animaven les famílies "a no tirar els diners" amb el lloguer si, per una mica més, podien tenir-lo en propietat. "Les distàncies mentals són les més complicades", diu Llanas, mantenint la teoria que per a molta gent la de la compra en propietat és la idea que preval. "Si no hi ha regeneració, no es podran llogar més pisos", creu.
Hi ha països, en canvi, on l'oferta és amplíssima i la fórmula, de les més utilitzades. És el que passa a Alemanya o Àustria, on gairebé la meitat de les llars estan en règim de lloguer (46,7 % i 42,5 % respectivament). O A França, on el percentatge arriba al 36,3 %. De fet, és a les principals economies europees on l'opció del lloguer supera el 30 % del total, i només en països com ara Portugal, Grècia o Espanya la xifra no passa del 25 % (25,5 %, 24,1 % i 21,1 %, respectivament.)
Refugi durant la crisi
"El lloguer ha estat un refugi per als inversors en temps de crisi", explica Joan Manuel Canalejo, director de l'àrea residencial de Forcadell, que explica que per a molts aquest pas és circumstancial. "Molts pisos tornaran al mercat de compravenda quan els preus es recuperin una mica", avisa.
Segons les darreres dades facilitades pel Ministeri de Foment, que fa servir estadístiques del Banc d'Espanya, la rendibilitat bruta del lloguer ha passat del 3,3 % registrada en el primer trimestre de l'any 2011 al 4,6 % que es va arribar durant el tercer trimestre de l'any 2014, una millora lligada proporcionalment a les oscil•lacions a la baixa del preu de venda dels immobles.
Per Manuel Gandarias, cap del gabinet d'estudis de Pisos.com, és cert que el lloguer s'ha fomentat molt en els darrers anys, "però encara és a molta distància dels països europeus", i la darrera reforma fiscal del govern de Madrid ha tornat a perjudicar els llogaters, eliminant unes ajudes que l'estimulaven.
"El perfil del català i de l'espanyol és més comprador, i l'augment del lloguer és clarament un factor conjuntural", explica. Per Gandarias, "caldria un canvi de mentalitat perquè ara que estan canviant una altra vegada les variables, es torna a comprar més pisos".
Els que ja s'han avançat a aquest canvi de mentalitat són els membres de la cooperativa Sostre Cívic, entitat creada l'any 2004 i integrada per 270 socis que promou, entre d'altres models, el de la cessió d'ús, amb diversos projectes en marxa, un d'ells al carrer Princesa de Barcelona. Pel president i soci fundador de Sostre Cívic, Raül Robert Oleas, el canvi de xip es fa quan s'entén "el concepte d'habitatge com a bé d'ús, una cosa que entenem quan es tracta del bicing o el carsharing però que en habitatge no ens acabem de creure".
Són models de tinença diferents a la propietat i també al lloguer que tenen en comú, entre altres coses, que la propietat és col•lectiva i que més que una simple forma jurídica d'accés a l'habitatge és també una forma diferent de conviure, amb espais privatius i compartits (cohousing) o l'autoconstrucció assistida per realitzar els propis projectes. Fórmules utilitzades des de fa més de cinquanta anys en països com ara Alemanya i Dinamarca però que sembla que encara estan a anys llum de casa.
Els preus aturen la caiguda
Després d'exercicis de baixades, durant el 2014 els preus del lloguer van mantenir certa estabilitat, segons els experts consultats, que apunten que encara és massa aviat per sentir-se optimistes i esperar pujades. "No hem d'esperar forts sotracs, ni a l'alta ni a la baixa", explicava Javier Llanas, d'Habitaclia.
A Barcelona, els preus del lloguer van augmentar un 2,75 % durant l'exercici del 2014, segons el darrer informe de mercat residencial de Forcadell, que ho atribueix a les pujades de preu en districtes consolidats, com Sarrià o Les Corts. Segons Forcadell, els preus oscil•larien entre els 13,28 euros el m² per a un pis petit de 50 m² i els 9,02 euros el m² en immobles que superen els 120 metres.
Per a la consultora Cat Real Estate, especialitzada en la gestió de patrimonis, el mercat de lloguer va augmentar a Barcelona d'un 10 % fins el mes de novembre del 2014, amb una quota mensual que rondava els 980 euros per habitatge.


http://noticias.habitaclia.com/el-lloguer-no-sho-acaba-de-creure/?utm_source=boletines&utm_medium=email&utm_campaign=actualidad_inmobiliaria_125



Pere Domènech Bernat
Arquitecte Tècnic i Enginyer Edificació
--------------------------------
ARQUITECNIC.NET
Ramón y Cajal, 45 Local 4ª · 08012 Barcelona
Tel. 670 257 703
Correu electrònic :
tecnic@arquitecnic.net
Pàgina web  www.arquitecnic.net


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada